Verhalen over schilderijen door Alejandro Vergara II

Met veel genoegen presenteren wij een nieuwe serie van 4 video’s, gemaakt door Alejandro Vergara voor zijn eigen YouTube-kanaal "Historias de Cuadros con Alejandro Vergara". In de video’s zal de expert van het Prado Museum ingaan op de bijzondere en karakteristieke kenmerken van elk van deze kunstenaars.

Eén belangrijk kenmerk dat Spanje en Nederland met elkaar gemeen hebben, is dat beide landen de bakermat zijn van beroemde schilders, onbetwiste genieën als Velázquez en Rembrandt en schilders met ongekend talent zoals Goya en Van Gogh. Alejandro Vergara (1960) is Hoofd Curator van de Vlaamse en Noord-Europees schilderkunst tot 1700 in het Prado Museum te Madrid. Hij staat niet alleen stil bij de formele aspecten, de beeldmiddelen die elke kunstenaar gebruikt, maar ook bij de betekenis van hun werken, wat zij overbrengen en hoe dat onze gedachten en gevoelens beïnvloedt. De schilderijen die besproken worden zijn:

  • Las Hilanderas de Diego Velázquez;

  • Autorretrato como San Pablo (1661), de Rembrandt van Rijn;

  • Los ojos de las figuras en varias de las pinturas de Francisco de Goya;

  • Las botas, de Vincent Van Gogh.

Wil je meer lezen van Instituto Cervantes

Instituto Cervantes promoot de Spaanse taal en culturen van Spaanstalige landen. Lees meer over de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op