Lita Pilar 768x1024

Gefeliciteerd, Lita!

In deze onstabiele en verdrietige tijden is jouw benoeming tot Kunstenaar van het Jaar 2021 in Nederland een enorm lichtpunt voor ons. Je bent een bijzondere kunstenaar, onvermoeibare werker, schilderes van doeken met een unieke en hartverscheurende kracht, je hebt erkenning verdiend door altijd alles te geven. Geïnspireerd door de Spaanse klassiekers, is je kunst origineel en uniek, en de grootte en techniek van je schilderijen vereist een vitale kracht, die alleen genieën bezitten, kunstzinnig en fysiek tegelijk.

Vanuit het Instituto Cervantes in Utrecht maken we van de gelegenheid gebruik om je dit kleine eerbetoon te brengen, waarmee we je succes willen delen en je bedanken voor je vriendschap. Sinds de dag dat we elkaar ontmoetten, ben je altijd zo aardig voor ons geweest. Om twee momenten te noemen: je nam met je schilderij Old master nude deel aan de tentoonstelling De Musas a Creadoras: artistas españolas y latinoamericanas en los Países Bajos die we organiseerden ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in 2019: dat fantastische portret hing wekenlang boven de hoofdtrap van ons monumentale pand aan het Domplein.

En pas geleden, toen het begin van de pandemie ons ervan weerhield om de Boekendag 2020 op traditionele manier te vieren en we een krachtig beeld nodig hadden om de online oproep te versterken, mochten we jouw unieke en schokkende schilderij van Don Quichot (Don Quichote 08) gebruiken, waarmee we honderden liefhebbers van Spaanse en Latijns-Amerikaanse literatuur wisten te raken.

Dank je wel, Lita! Voor je vriendschap, voor je vrijgevigheid, maar vooral omdat je ervoor hebt gezorgd dat we trots kunnen zijn op een Spaanse vrouw en kunstenaar die, op basis van talent en jarenlange inzet, nu overal erkend wordt als een van de groten van deze eeuw.

Pilar Tena , Directora del Instituto Cervantes de Utrecht.

Altezza Studio: Lita Cabellut

Wil je meer lezen van Instituto Cervantes

Instituto Cervantes promoot de Spaanse taal en culturen van Spaanstalige landen. Lees meer over de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op