ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
Kibret Mekonnen 2

Om kennis te maken met Afrika hoef je geen intercontinentale vlucht te boeken. Onder de vleugel van Afro-bieb kunnen Amsterdammers proeven van Afrikaanse kunst en literatuur, hoogstpersoonlijk samengesteld door de goedlachse Kibret Mekonnen.

Hoe is het idee voor Afro-bieb geboren?

Afro-bieb is gelanceerd door Aimiro Mediahuis, een stichting die ik zelf heb opgericht. Het woord ‘Aimiro’ is een Ethiopisch woord met een sterke betekenis: ‘denkwijze’. Begin jaren ’90 gaf ik samen met drie studiegenoten een krant en een tijdschrift uit, geïnspireerd door een bepaalde denkwijze: altijd kiezen voor verbale communicatie in plaats van de fysieke aanval. Geen wapen gebruiken voor het uiten van je gevoelens en gedachten, maar de pen. Die filosofie heb ik meegenomen naar Nederland.

Is er een cultuur waar je tegenop kijkt?

Van kinds af aan vraag ik mijzelf al af: hoe staat het leven in Japan? Ik ben er helaas nog nooit geweest, maar ik denk dat ik nog heel veel van de Japanse cultuur kan leren.

Wat is de mooiste taal ter wereld?

Ik zeg altijd ‘Amhaars’. Dat is een van de meer dan tachtig Ethiopische talen en wat mij betreft ook de mooiste. Omdat je er eigenlijk geen spellingsfouten in kan maken, door hoe klanken en lettergrepen samenwerken.

Wat hoop je met de stichting te bereiken?

Een van de belangrijk missies van Aimiro Mediahuis is het overbruggen van de kloof tussen Afrikaanse en Westerse literatuur, kunst en media. We willen als professionele bemiddelaar tussen twee werelden dienen, met Afro-bieb als centraal kenniscentrum. Het is ons plan om de bibliotheek binnen vijf jaar zelfstandig te laten zijn.

Waar voel jij je het meeste op je gemak?

Ik voel me zo thuis wanneer ik in Amsterdam ben. Het is een stad van honderdtachtig nationaliteiten en daarom ook een stad van iedereen. Ik kan hier gewoon met mijn handen in mijn zakken rondlopen. Daarmee bedoel ik; zonder enige zorgen. Dat kan ik niet doen in andere steden.

Wat zouden mensen over Afrika moeten weten?

Mensen denken dat Afrika een land is, maar dat klopt helemaal niet. Het is een continent met 52 landen vol diversiteit, en het bestaat niet alleen maar uit armoede en oorlog. Afrika is rijk aan natuur, cultuur en andere schoonheden.

Hoe zie jij Huis van Alle Talen voor je?
In mijn fantasie is het een woonkamer voor iedereen, waar boeken en symbolische voorwerpen voor jou, voor mij, voor hem, voor haar en voor anderen samen worden gepresenteerd.

Kibret’s lievelingsboek ‘Fikir eske mekabi’ van Hadis Alemayehu is te leen bij Huis van Alle Talen.

Wil je meer lezen van Afro-Bieb

De Afro-Bieb heeft als doel een Afrikaans kunst- en literatuurcentrum te vestigen in Amsterdam. Lees meer over de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op