ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands

Op 11 september 2020 was het feest in OBA Oosterdok: in het Huis van alle Talen werd de Afro-Bieb geopend, een boekenkast geheel in het teken van de Afrikaanse talen, culturen en literatuur. De opening viel samen met het Ethiopisch Nieuwjaar, en beide werden gevierd met een avondvullend festival met workshops, muziek en een gezamenlijk diner.

De avond werd ingeluid door OBA-directeur Martin Berendse en initiatiefnemer Kibret Mekonnen, die zijn motivatie toelicht: "Mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze mij vragen stellen als: waar kom ik vandaan, wat is mijn geschiedenis? In de Afro-Bieb kunnen zij die geschiedenis eindelijk ontdekken."

Binnen twee dagen 250 boeken

In maart, vlak voor de coronacrisis, zat journalist en filmmaker Kibret Mekonnen aan een tafel bij de ingang van OBA Oosterdok en sprak hij bezoekers aan of zij wellicht boeken thuis hadden liggen die een mooie bijdrage zouden kunnen leveren aan de Afro-Bieb.

Binnen twee dagen had hij 250 boeken verzameld: van culturele instellingen, OBA-bezoekers en Afrikaanse stadgenoten. Inmiddels omvat de collectie 500 boeken: van literatuur van Afrikaanse schrijvers tot fotoboeken tot geschiedenisboeken.


En de collectie groeit, ook nu nog kunnen er boeken worden ingeleverd.

OPENING AFROBIEB EDITED 11 low res

Ontdekken en onderzoeken op één plek

"Het is belangrijk om herkenning te vinden," zegt Domenica Ghidei in haar lezing op de avond. "In de OBA is er om die reden bijvoorbeeld een speciale ruimte voor de LHBTQI+-gemeenschap vrijgemaakt. De bibliotheek had al wel boeken van Afrikaanse schrijvers, maar om die te vinden moet je al bekend zijn met hun namen en kun je ze alleen vinden als je gericht op zoek gaat in de boekenkasten."

OPENING AFROBIEB EDITED 2 low res

"Nu zijn deze boeken bij elkaar verzameld en is er ruimte voor ontdekking en onderzoek op één plek. En het zijn niet alleen boeken óver Afrika, het zijn boeken die geschreven zijn door Afrikaanse schrijvers en die uit de verschillende landen van het continent afkomstig zijn."

Taal en identiteit

Ook in de woorden van dichter en performer Jörgen Gario/UNOM weerklinkt die zoektocht naar herkenning en betekenis: "Niet alles wat je geleerd hebt is de waarheid. Waarheid heeft niet voor niets een meervoud."

OPENING AFROBIEB EDITED 21 low res

Hij neemt de bezoekers mee op een onderzoekende reis naar de relatie tussen taal en identiteit. Soms zingend, dan weer sprekend. De kern van Gario’s boodschap: in de gelaagdheid van taal, de herkomst, de klanken en de betekenis, kun je op zoek gaan naar jouw eigen waarheid, jouw eigen persoonlijke geschiedenis.

Feest!

Na de lezing en workshops is er ruimte voor festiviteiten: een modeshow, een diner van couscous en doro wot en livemuziek in het theater van Shashani & Namibian tales.

OPENING AFROBIEB EDITED 18 low res

De avond wordt afgesloten met Chibbo, een vreugdevuur dat traditioneel bij de Ethiopische nieuwjaarsviering wordt ontstoken. In verband met het coronavirus is dansen en zingen niet mogelijk, maar de ritmische djembémuziek sluit de avond feestelijk af.

Bekijk hier alle foto's van de opening:

© Jimena Gauna

Wil je meer lezen van Afro-Bieb

De Afro-Bieb heeft als doel een Afrikaans kunst- en literatuurcentrum te vestigen in Amsterdam. Lees meer over de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op