ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands

De Afro-Bieb is afgelopen september op feestelijke wijze geopend in het Huis van Alle Talen. In het kader van de actuele dialoog over ongelijkheid, discriminatie en racisme deelt Kibret Mekonnen, initiatiefnemer van de Afro-Bieb, vijf waardevolle tips uit de nieuwe collectie.

Houden van Afrikanen: enerverende reiservaringen
Agnes Sommer
Heen en weer geslingerd tussen het verlangen naar ongecompliceerde exotica en het besef dat westers toerisme in arme landen niet in de haak is, reist Agnes Sommer door Afrika. Ze beschrijft haar avonturen in Nigeria, Zaïre, Senegal, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Mali en Ivoorkust.

Socrates en Òrúnmìlà
Sophie Bosede Oluwole
Filosoof Sophie Oluwole deelt haar wonderbaarlijke ontdekkingen over de Afrikaanse filosoof Òrúnmìlà, die leefde ten tijde van Socrates. Beide filosofen hebben zelf geen woord op papier gezet. Hun werk vertoont opvallende inhoudelijke overeenkomsten en interessante verschillen.

Beneath the Lion's Gaze
Maaza Mengiste
Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van een familie en de daaraan verwante liefde en vriendschap. Het speelt zich af in een tijd en op een plaats die door fictie onderbelicht blijft: de staatsgreep van 1974 in Ethiopië. In dit verhaal wordt duidelijk hoe ver mensen gaan voor hun eigen vrijheid, en welke menselijke prijs er aan een revolutie hangt. Een emotioneel beladen en tragisch verhaal dat gelezen moet worden.

In het voetspoor van de vertellers — Amkoullel
Amadou Hampaté Bâ
Dit boek duikt in de jeugd van schrijver Amadou Hampaté Bâ, die zich afspeelt in het door de Fransen gekoloniseerde West-Afrika. Hij groeide op tussen twee culturen: de Franse en de islamitische. Een indrukwekkend verhaal over een jonge Afrikaan die nieuwsgierig en vol overgave alle kennis in zich opneemt die hem wordt aangeboden.

In het voetspoor van de vertellers — Jawel, commandant
Amadou Hampaté Bâ

In het vervolg van In het voetspoor van de vertellers - Amkoullel zien we hoe schrijver Bâ zich van een jonge en ietwat naïeve ambtenaar ontwikkelt tot iemand die het reilen en zeilen van twee schril contrasterende culturen niet alleen uitstekend begrijpt, maar zich met veel psychologisch inzicht ook moeiteloos in alle lagen van het koloniale apparaat weet te handhaven.

Wil je meer lezen van Afro-Bieb

De Afro-Bieb heeft als doel een Afrikaans kunst- en literatuurcentrum te vestigen in Amsterdam. Lees meer over de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op