De Nobelprijs voor economie 2019 ging naar Abhijit Banerjee uit India en zijn vrouw Esther Duflo uit Frankrijk.

Dev

Beiden zijn economen bij MIT, waar ze het Poverty Action Lab hebben opgericht. Ze ontvingen de Nobelprijs voor hun baanbrekende werk aan nieuwe, praktische manieren om armoede in de wereld te bestrijden.

20201006 ODE Abhijit Banerjee c Nastasia Verdeil MEDIUM

"Economie is te belangrijk om aan economen over te laten", zeggen ze. Daarmee bedoelen ze dat hun vakgebied niet alleen over geld of markten gaat, maar ook over menselijke emoties en de behoefte van mensen aan hulp bij het overwinnen van uitdagingen in hun dagelijks leven.

Het Nobelprijscomité prees hen voor het 'opnieuw uitvinden van de ontwikkelingseconomie' op een manier die wordt gedreven door praktijkonderzoek en een afkeer van ideologie.

Hun nieuwste boek Good Economics for Hard Times (in het Nederlands uitgegeven door Thomas Rap met als titel 'Hoe economie de wereld kan redden') gaat over actuele ecopolitieke onderwerpen zoals immigratie, handelsoorlogen en ongelijkheid. Hun conclusie: "Er zijn geen ijzeren economische wetten die ons ervan weerhouden een menselijkere wereld op te bouwen."

Bekijk het online gesprek onder leiding van de Nederlandse econoom Esther van Rijswijk en Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van ESB, met Abhijit Banerjee, een van de meest invloedrijke stemmen in de moderne economie.

Wil je meer lezen van Het John Adams Institute

Het John Adams Institute biedt een onafhankelijk podium voor de Amerikaanse cultuur in Nederland.

Volg ons op