ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands

In beeld zijn is voor acceptatie van LHBTI’s heel belangrijk. Veel fotografen hebben in het verleden via hun werk homo-erotiek, drag, activisme en regenbooggezinnetjes vastgelegd op de gevoelige plaat. IHLIA heeft een unieke verzameling van deze beeldboeken ter inzage. Connie en Wilfred van IHLIA delen hun top 10.

1.
See through us
Diana Blok

Diana Blok maakte fotoportretten en schreef de bijbehorende levensverhalen van homoseksuele vrouwen en mannen en transgenders in Turkije op. In 2008 bezocht ze Istanbul, waar ze sprak met Turkse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders over hun leven binnen een traditionele samenleving die aan het veranderen is.

2.
To Survive on this Shore
Jess T. Dugan & Vanessa Fabbre

Representatie van oudere trans personen ontbreekt in onze cultuur. De representatie die er wel is, is doorgaans eendimensionaal. Fotograaf Jess T. Dugan en sociaal werker Vanessa Fabbre reisden vijf jaar door de Verenigde Staten om To Survive on this Shore te maken: een boek vol kwetsbare foto's van en interviews met transgender en gender non-conforming mensen op leeftijd.

3.
Faces and Phases
Zanele Muholi


Dit boek besteedt aandacht aan de levens van gekleurde lesbische vrouwen in post-apartheid Zuid-Afrika, waar een toename plaatsvindt in zichtbaarheid voor seksuele minderheden, maar tegelijkertijd homofobie groeit.

4.
Marlo Broekmans
Marlo Broekmans


Ook vrouwelijke fotografen in Nederland legden zich toe op het fotograferen van lesbische vrouwen. Marian Bakker, Gon Buurman, Diana Blok en Marlo Broekmans documenteerden de lesbische beweging en seksualiteit in zwartwit eind jaren tachtig.

5.
Mapplethorpe
Robert Mapplethorpe


De tweede druk van dit boek hebben we niet echt in huis, want hij kost meer dan vierhonderd euro. We hopen het ooit cadeau te krijgen of te erven. Wel hebben we de eerste druk, met een andere coverfoto. Mapplethorpe maakte naam met homo-erotisch werk in zwart-wit. In 1989 stierf hij helaas veel te jong –op 42-jarige leeftijd- aan aids. Met hem ging een groot kunstenaar verloren.

6.
Joy
Erwin Olaf


In de jaren tachtig en negentig legde Erwin Olaf onder andere mannenlichamen vast in adembenemende zwart-witportretten, vaak in een bondage- of bdsm-setting. Ook zijn series Chessmen en Blacks waren foto’s gemaakt vanuit een blik van liefde, bewondering en begeerte voor, en overheersing en onderwerping van/aan het mannelijk lichaam. Joy toont zijn vroege homo-erotische werk uit de gelijknamige tentoonstelling, gehouden in de Kunsthal te Rotterdam van december 1993 tot februari 1994.

7.
Brush Fires in the Social Landscape
David Wojnarowicz


Het werk van David Wojnarowicz omarmt en verlicht het onderdrukte, het onuitgesprokene en het ontoelaatbare met een directe en ongebreidelde intensiteit. Deze collectie van Wojnarowicz' schilderijen, foto's en geschriften bevat ook essays van onder andere Nan Goldin, Kiki Smith, Fran Lebowitz en Karen Finley. Een krachtig retrospectief dat het leven van de kunstenaar viert.

8.
Heroes of our community
Hans Wijtenburg en Jan-Willem Kroonen


Tentoonstellingscatalogus bij de tentoonstelling 'Our heroes' met 81 portretten van drag-queens and helpers, gehouden in dragbar Lellebel in de Utrechtsestraat.

9.
The Drag King Book
Del LaGrace Volcano & Judith "Jack" Halberstam


Het eerste boek dat de drag king-scene van New York, Londen en San Francisco belicht. Geïllustreerd met geweldige foto’s begeleid door interviews. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in drag, gendervraagstukken, de lesbische cultuur en crossdressing.

10.
Summer Diary
Bel Ami


Van oudsher keken homomannen graag naar afbeeldingen van sportieve, liefst ontblote jonge mannen. Ze kochten hiervoor tijdschriften over atletiek of bodybuilding, maar keken ook naar de oude Grieken en Romeinen. In de loop der jaren verschenen honderden boeken als dit Summer Diary van studio Bel Ami, die de perfecte lichamen van jonge gewillige mannen tonen.

Wil je meer lezen van IHLIA

IHLIA LGBT Heritage is de erfgoedinstelling op het gebied van lhbti in Nederland. Kom meer te weten over LGBTQIAP. Ontdek de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op