ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
Gawie Keyser 08 1920x1080 72dpi M

Presentator Gawie Keyser, schrijver en filmjournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, bespreekt in Cinema Literair boek en de verfilming ervan. Hij richt zich op actuele onderwerpen die spelen in de samenleving en laat brandende kwesties de revue passeren. Hij haalt thema's uit boek en film aan en gaat nader in op de wijze waarop deze onderwerpen ons leven raken.

Afleveringen terugkijken

A Passage to India (1984)

Speciale gast Xandra Schutte komt vertellen over haar liefde voor deze meeslepende, prachtig gefotografeerde film, gebaseerd op E.M. Forsters roman uit 1924.

A Passage to India 2

Het verhaal, dat zich afspeelt tijdens de opkomst van de onafhankelijkheidsbeweging betrokken, gaat over de jonge Engelse vrouw Adele Quested (Judy Davis) die een plaatselijke advocaat ervan beschuldigt te hebben geprobeerd haar te verkrachten. Ook zien we de veteraan Alec Guinness en de Engelse karakteracteur James Fox in belangrijke rollen.

De film werd geregisseerd door David Lean, meester van cinematografische epossen zoals Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago. Cinema Literair vertoont deze film in digitale kwaliteit op het grote doek in het OBA Theater.

Wil je de film kijken? Je kunt de film eenvoudig zelf downloaden. Klik hier voor de link. (€3,- om te huren in HD, €8,- om te kopen).

Boys from Brazil (1978)

Deze film van Franklin J. Schaffner is gebaseerd op Ira Levins bestseller over een nazi-jager, naar het echte-wereldvoorbeeld van Simon Wiesenthal, die op het spoor komt van een complot onder leiding van ex-kamparts Josef Mengele die het Derde Rijk wil laten herleven.

Film en boek zijn in onze huidige tijd veel angstwekkender: anders dan destijds is het idee van genetische manipulatie allerminst vergezocht. Om ons een verse blik te bieden op de hoogtijdagen van Wiesenthal en andere nazi-jagers zoals het Franse echtpaar Klarsfeld, is Nelleke Noordervliet onze speciale gast op deze avond.

Boys from Brazil

Nieuwsgierig geworden? Beluister alvast de podcast en bekijk de trailer.

Programma in het kader van het thema Vrijheid. Organisatie in samenwerking met De Groene Amsterdammer.

Carol (2015)

Hoe leef je ‘goed’, dus naar je aard, als de wereld om je heen dat juist onmogelijk maakt? We vertonen Carol van Todd Haynes, gebaseerd op Patricia Highsmiths roman uit 1952. Te gast in de talkshow is Joyce Roodnat, cultuurredacteur van NRC Handelsblad. Over het verhaal zegt Joyce: ‘De sensuele kracht van een bontjas, hoe Highsmith wil je het hebben!’

Carol

Het verhaal gaat over een vrouwelijke fotograaf die verliefd wordt op een oudere vrouw die middenin een echtscheiding zit. De film, met Cate Blanchett en Rooney Mara in de hoofdrollen, werd genomineerd voor zes Oscars. Highsmith schreef het boek destijds onder een pseudoniem, omdat ze niet bekend wilde staan als een ‘lesbische schrijver’ en omdat ze haar eigen leven als directe inspiratiebron gebruikte.

Podcast over Carol.

Macbeth

Deze speciale online aflevering van Cinema Literair met onze speciale gast de bekende NRC-cultuurjournalist Joyce Roodnat, haakt in op het thema 'Tweestrijd' van de Boekenweek 2021 (6 t/m 14 maart).

Macbeth

De film Macbeth uit 1971 is Roman Polanski's versie van Shakespeare's tragedie over een Schotse lord die de koning vermoordt en de troon opeist.

Zijn vrouw begint te hallucineren als resultaat van haar schuldgevoel en de zoon van de dode koning is van plan om Macbeth aan te vallen.

Volgens Gawie Keyser is het Boekenweek-thema bij uitstek van toepassing op Macbeth: "De koning uit de titel is zowel slachtoffer van het lot als van hemzelf, van zijn eigen hunkering naar de troon. Macbeth, die samenzweert met Lady Macbeth om de macht te grijpen, ontdekt gaandeweg dat het kwaad ín hem zit. Dat zijn worsteling met zijn eigen natuur - voor ons uitermate herkenbaar - uiteindelijk tevergeefs is, is natuurlijk tragisch. Maar dit is werkelijk fenomenaal om te zien, zeker in Polanski’s meesterlijke verfilming."

Na de talkshow, met onze speciale gast de bekende NRC-cultuurjournalist Joyce Roodnat, is de film van Roman Polanski onder andere te streamen via onder andere Google Play of via YouTube Movies.

De film kun je kijken via YouTube Movies (€10,99 om te kopen) of Google Play.

Podcast over MacBeth.

Being There

Op de avond voorafgaande aan de inauguratie van president Joe Biden staat de tijdloze klassieker Being There centraal bij Cinema Literair.

Being There jpg

Dit is het boek, in het Nederlands vertaald als Aanwezig, waarmee Jerzy Kosinski, Amerikaanse schrijver van Poolse afkomst, in de jaren zeventig doorbrak. Daarvoor schreef hij al de schitterende Tweede Wereldoorlog-roman The Painted Bird, recent verfilmd en te zien in de Nederlandse bioscopen.

Maar juist Being There, zijn verhaal over de tuinier Chance die een politiek commentator wordt - misschien wel president - greep lezers van over de hele wereld aan, al helemaal na de beroemde verfilming ervan met Peter Sellers onvergetelijk in de hoofdrol.

Om de recente politieke ontwikkelingen in Amerika aan de hand van Being There te duiden, schuift vaste gast Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, aan bij presentator Gawie Keyser in het OBA Theater.

Programma in samenwerking met het John Adams Institute.

Totale (online) aanbod van Cinema Literair.

Wil je meer lezen van Cinema Literair

Boek en film in de spotlight.

Volg ons op