ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands

Ter gelegenheid van de 130e verjaardag van de Tsjechische schrijver Karel Čapek organiseerde het Tsjechisch Centrum in samenwerking met Huis van Alle Talen een literaire avond.

Karel Čapeks boeken en opvattingen zijn dankzij de tijdloze thema’s nog altijd zeer actueel. Zijn visionaire boeken vertonen vele parallellen met de wereld van nu (kunstmatige intelligentie, robotisering, pandemie, machtspolitiek). Zijn roman Oorlog met de salamanders (Válka s mloky) past zó in het rijtje toppers van de dystopische literatuur: 1984 van George Orwell, Heerlijke nieuwe wereld van Aldous Huxley en The War of the Worlds van H. G. Wells.

Moderator Michiel Krielaars, chef van de boekenbijlage van NRC, journalist en schrijver, gaat in gesprek met drie Čapek-kenners:

  • Ewoud Kieft
    schrijver, historicus en muzikant, auteur van de veelgeprezen roman De Onvolmaakten

  • Kees Mercks
    docent Tsjechische literatuur aan de UvA, vertaler van het werk van Václav Havel, Karel Čapek, Bohumil Hrabal en andere Tsjechische schrijvers

  • Eric Metz
    docent vertaalwetenschap en Slavische talen en culturen aan de UvA, poëzie en kort proza van Russische, Tsjechische, Poolse en Oekraïense auteurs

Wil je meer lezen van Het Tsjechisch Centrum

Het Tsjechisch Centrum is een overheidsinstelling ter promotie van kunst, cultuur en creatieve industrie tot successen van wetenschap en innovaties van Tsjechie.

Volg ons op