ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
Myrto Semmoh 3

Een platform, platenlabel, kledinglijn, straatwoordenboek, festival. De lijst gaat maar door, want de wereld van SMIB dijt uit met de dag. Dit multidisciplinaire collectief heeft wortels in de Bijlmer, maar verovert harten tot aan Japan. Vaandeldrager SOORTKILL spreekt met dichterlijke invallen over de SMIB-beweging, zijn verbintenis met de stad en meer.

Wat probeert SMIB teweeg te brengen?

Wij proberen de gemeenschap waar we vandaan komen te voorzien van inspiratie, educatie, kunst, kleding en exposure. Dit doen wij als collectief door iedere dag de beste en meest creatieve versie van onszelf te zijn, en we combineren onze energie while doing it. SMIB is de uitkomst van die gecombineerde energie en dat uit zich in de vorige opsomming.

Met welke partij zou je nog wel willen samenwerken?

Wij zouden graag met HEMA een collectie voor schoolbenodigdheden willen maken. Tijdschriften, pennen en potloden: al dat soort zaken. Daarnaast ook een grote sportdag organiseren, misschien in partnerschap met het Olympisch Stadion. Of een sporthal.

Wie hoop je terug te zien bij Huis van Alle Talen?

Scholen horen hier gewoon verplicht te komen, dat zou echt moeten. Gewoon één dag in de week, in plaats van lesuren. Kids erop uitsturen om iets te doen met wat er in de bieb te vinden is. Misschien ook films laten zien, boekenclubs oprichten, van alles. Daarnaast wil ik meer donkere mensen zien, period. Met name young adults.

Wanneer ben jij op je plek?

Wat ik nodig heb om me thuis te voelen is mijn adem en mijn vermogen om aanwezig te zijn in het nu, in mijn hoofd. En een leuke outfit met mooie schoenen, misschien nog een lolly ofzo.

Wat is de stille kracht van SMIB?

Het feit dat wij onze eigen doelgroep zijn. Dus we hoeven nooit na te denken over hoe we een doelgroep moeten bereiken, benaderen of er op inspelen. Want we zijn het gewoon zelf en weten wat we willen.

Hoe is SMIB verbonden met de OBA?

De OBA zocht contact na de publicatie van ons eerste boek, het ‘Smibanese Woordenboek’. Daaruit is de huidige samenwerking ontstaan. Ik denk dat onze verbondenheid uiteindelijk voortkomt uit onze shared goals. Het is voor mij een hele nieuwe manier van werk benaderen. Daar kan ik heel veel van leren met het oog op onze groei naar professionaliteit, want we zijn onze werkzaamheden zonder enige voorkennis gestart.

Wat is het bestbewaarde geheim van Amsterdam?

Het bestbewaarde geheim van Amsterdam is dat er geen geheimen zijn, voor de mensen die hier leven. Eigenlijk is het geheim dat er geen geheimen zijn, in mijn ogen. Dus voor de mensen die zich afvragen of ze er zijn: nou, die zijn er dus niet. Het is één vrijgevochten boel hier, de condooms liggen gewoon op straat.

Het ‘Smibanese Woordenboek’ van SMIB is te leen bij Huis van Alle Talen.

Wil je meer lezen van SMIB

SMIB WORLDWIDE (het omgekeerde van Bims, de Bijlmer) is een Amsterdams platform, opgericht door een multidisciplinair hiphop-collectief uit de Bijlmer. Lees meer over de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op