ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
Connie van Gils 1

Geaardheid en gender als verdieping, uitingsvorm maar ook kunst: IHLIA is het resultaat van verschillende zoektochten naar antwoorden, die eindigden op een kruispunt voor ontmoeting. Daarmee is een wereld van kennis en verhalen zichtbaar gemaakt. Taalwonder Connie van Gils en historicus Wilfred van Buuren streven, onder de vlag van de stichting, naar het verzamelen, ontsluiten en toegankelijk houden van deze bijzondere collecties.

Hoe is IHLIA’s uitgebreide verzameling tot stand gekomen?

‘IHLIA LHBT erfgoed’ is in 1978 ontstaan onder de naam ‘Homodok’ aan de Universiteit van Amsterdam. Studenten uit die tijd wilden meer weten over homoseksualiteit, maar er was vrijwel niets over te vinden in de universiteitsbibliotheek. Ze zijn toen zelf publicaties gaan verzamelen en onderzoek gaan doen. In 1982 ontstond het ‘Lesbisch Archief’. Vanuit de lesbische beweging wilden vrouwen de geschiedenis en het activisme uit die tijd vastleggen en toegankelijk maken. In 2000 zijn het ‘Homodok’ en het ‘Lesbisch Archief’ samen opgegaan in ‘IHLIA LHBT erfgoed’. De gezamenlijke collectie werd uitgebreid met informatie over biseksualiteit, transgenders, interseksuelen en meer. Voor mij als biseksuele vrouw beheert mijn stichting mijn hart en mijn geschiedenis.

Welk woord zou iedere Amsterdammer moeten kennen?

Iedere Amsterdammer zou het woord humor moeten kennen. De Amsterdamse humor lag altijd op straat, en dat wordt minder heb ik het idee. De trots van de stad was de humor en dat mag wel terugkomen, vind ik.

Wat is de drijfveer van IHLIA?

Iedereen op de wereld voorzien van informatie over seksuele en romantische diversiteit. Een safe place zijn met bewijzen van, over en voor al diegenen die onderdrukt, gemarteld, uitgejouwd, opgesloten en verstoten worden. Onze collectie behelst studieboeken, romans, documentaires, films, foto’s, tijdschriften, wetenschappelijke onderzoeken en landenrapporten uit heel de wereld.

Over welke cultuur zou je nog wel meer willen leren?

Ik ben nieuwsgierig naar positieve homoseksuele literatuur uit moslimlanden. Ik kom daar heel weinig van tegen in mijn werk, dat vind ik wel heel jammer.

Wat is het mooiste boek ooit geschreven?

Dat is een moeilijke… maar voor mij is dat ‘Millie’ van Helen Walsh. Ook bekend onder de titel ‘Brass’, wat een platte Engelse benaming voor het woord ‘hoeren’ is. Het gaat over een biseksuele vrouw die op zoek is naar seks en liefde met een vrouw. Dit lukt haar niet zo goed, maar soms ook ineens wel. En daar schrijft Helen prachtig over.

Wat voor rol speelt taal in jouw leven?

Taal betekent alles voor mij. Het is intimiteit, communicatie, relatie. Echt alles.

Connie’s leesfavoriet ‘Millie’ van Helen Walsh is te leen bij Huis van Alle Talen.

Wil je meer lezen van IHLIA

IHLIA LGBT Heritage is de erfgoedinstelling op het gebied van lhbti in Nederland. Kom meer te weten over LGBTQIAP. Ontdek de collectie, verhalen en activiteiten.

Volg ons op