ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
Salih Turker 1

Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? De antwoorden op bestaansvragen zijn vaak vervlochten met het verleden, heden en de toekomst. Daarin ziet Salih Türker, directeur van Stichting Diversiteitsland, een sleutel om de verbinding tussen bevolkingsgroepen te versterken. Met Instituut voor de Vrijheid deelt hij een kristalheldere boodschap: ontmoet en verbind elkaar, door te herdenken en te vieren.

Hoe geeft jouw stichting gestalte aan haar missie?
Wij organiseren herdenkingen en vieringen in de vorm van dialogen, ontmoetingen en voorstellingen. Zoals de panelbijeenkomst ‘Nederlands-Turkse historische betrekkingen’, de viering van de Internationale Dag van het Kind maar ook herdenkings- en vrijetijdsactiviteiten rondom 4 en 5 mei. Onze agenda groeit met de dag.

Welk woord laat jou niet los?
Ik probeer weleens bepaalde woorden vanuit het Nederlands naar het Turks te vertalen, zoals het woord gezelligheid. Maar daar loop ik dan in vast, omdat het zo specifiek Nederlands is en niet direct in het Turks te benoemen valt. Maar gelukkig kan ik wel laten zien wat het betekent door zelf gezellig te zijn.

Wat kunnen Nederlanders en Turken van elkaar leren?
De Nederlanders zouden wat mij betreft meer mogen kijken naar de Turkse gastvrijheid. Andersom geloof ik dat de Turken wel wat op kan steken van de Hollandse nuchterheid.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Voor mij betekent vrijheid kunnen zijn wie je bent, maar ook herdenken en vieren wat voor jou belangrijk is. Dat is ook waar wij vanuit het Instituut voor de Vrijheid naar streven, namelijk het erkennen van vieringen van minderheden in Nederland. En daarnaast ook de Nederlandse vieringen natuurlijk.

Welke cultuur wordt te veel onderschat?
Ik denk zelf dat mensen met een migratieachtergrond doorgaans het meest onderschat worden. Veel mensen beseffen niet hoeveel levenservaring zij bij zich dragen en hoeveel we van ze kunnen leren.

Zijn er nog stromingen die je hoopt terug te zien bij Huis van Alle Talen?
Het lijkt me nog wel leuk om een Aziatische organisatie terug te zien bij Huis van Alle Talen. Ik ben ook nieuwsgierig naar de Oeigoeren. En de Balkan, met name de Bosnische geschiedenis en cultuur, daar zou ik nog wel meer over willen leren.

Salih’s favoriete boek ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ van Johan Cruijff is te lezen bij Huis van Alle Talen.