ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
The adventures of baron munchausen 1569499311

Onze speciale gast in Cinema Literair Online is deze aflevering cineast en ‘filmdominee’ Martin Koolhoven. Martin vertelt waarom The Adventures of Baron Munchausen zo’n heerlijke en dikwijls ondergewaardeerde film is. Presentator Gawie Keyser gaat in op het leven en werk van Miguel Cervantes. De uitzending is te zien via OBA Studio op het YouTube kanaal van de OBA.

De allereerste moderne roman 'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' is als een geest aanwezig in het werk van Terry Gilliam, bekend van Monty Python en films als Brazil (1985). De invloed van dit beroemde boek van de Spaanse meester Miguel Cervantes, in twee delen gepubliceerd in 1605 en 1615, is vooral zichtbaar in The Adventures of Baron Munchausen uit 1988. Gilliam speelt op opwindende wijze met de kracht van de verbeelding, net zoals Cervantes dat deed in zijn beschrijving van de avonturen van ‘De Ridder met het Droeve Gelaat’.

De beroemde baron beleeft fantastische avonturen, nadat hij de bevolking van een belegerde stad overtuigd heeft dat hij hen kan redden, als hij zijn vier trouwe helpers uit vroegere dagen maar weer tot zijn beschikking heeft.

Miguel de Cervantes 2

Miguel de Cervantes Saavedra (1547 – 1616) is een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek Don Quichot van La Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha).

De uitzending is online te bekijken via OBA Studio. Wil je graag de volledige film bekijken? Maak dan een gratis proefabonnement aan op CineMember en tik bij de zoekbalk de door jou gekozen film in. Je kunt ook kijken via iTunes of Google Play (eenmalig €2,99 per film). Kijk ook op de Facebookpagina van Cinema Literair.

Uitzendingen terugkijken? Ga naar OBA Studio op het YouTube kanaal van de OBA.

Wil je meer lezen van Cinema Literair

Boek en film in de spotlight.

Volg ons op