ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands

Cinema Literair - najaar 2021

Een spannende detective gesitueerd in het Middeleeuwse Italië; een ridder die zijn beste vriend bedriegt met diens geliefde; en een vrouwelijke arts op zoek naar bevrijding op het Franse platteland rond midden negentiende eeuw - dit zijn de verhalen dit najaar in Cinema Literair, het film- en boekenprogramma van de OBA.

Cinema Literair

1 min leestijd

200904 Gawie Keyser M

Op het grote scherm van het OBA Theater en in high definition vertoont Cinema Literair de films Madame Bovary van Claude Chabrol, The Name of the Rose van Jean-Jacques Annaud en Lancelot du Lac van Robert Bresson. Speciale gasten schuiven vooraf aan in de talkshow van presentator Gawie Keyser om de films én de boeken waar die op zijn gebaseerd te duiden.

Keyser: ‘Dit najaar wordt echt bijzonder, omdat al onze films haast nooit op het grote doek te bewonderen zijn. Vooral Bressons Lancelot du Lac is een zeldzaam meesterwerk, goedbeschouwd een van de allerbeste uit de Europese filmgeschiedenis.’

Een nieuwtje bij Cinema Literair is ‘De proloog’, een toneelstuk van een paar minuten waarin Keyser samen met de gast van de avond een spannende scène uit film of boek ten tonele brengt op het podium van het OBA Theater.

Madame Bovary van Claude Chabrol medium

Madame Bovary - 14 september, 19.30 uur

Claude Chabrol, ook wel de ‘Franse Hitchcock’ genoemd, regisseerde begin jaren negentig de beste versie van Gustav Flauberts roman uit 1856, met in de hoofdrol nog altijd dé actrice van onze tijd: Isabelle Huppert.

Speciale gast in deze aflevering: Xandra Schutte, literair criticus en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

The Name of the Rose - 26 oktober, 19.30 uur

Umberto Eco’s roman uit 1980, in het Nederlands vertaald als De naam van de roos, is een fenomenale mix van detective en filosofische verhandeling. De verfilming is van Jean-Jacques Annaud.

The Name of the Rose van Jean Jacques Annaud

Speciale gast in deze aflevering: Joyce Roodnat, journalist bij NRC en auteur.

2021116 ODE Lancelot du Lac medium

Lancelot du Lac - 16 november, 19.30 uur

De Franse regisseur Robert Bresson, een van de grootste cineasten uit de geschiedenis, gebruikte de oer-Arthur-tekst uit de Middeleeuwen 'Thomas Malory’s Le Morte d’Arthur' als basis voor zijn eigen interpretatie van het legendarische verhaal van Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel.

Speciale gast in deze aflevering: Nelleke Noordervliet, historicus en schrijver.

Wil je meer lezen van Cinema Literair

Boek en film in de spotlight.

Volg ons op