210308 Maria Lam LR

Maria Lam woont in Amsterdam en is hoofd Marketing en Communicatie bij Rose Stories. Maria is een geweldige luisteraar en een leuke metgezel om mee uit te gaan voor het eten van dimsum, gefrituurde en gestoomde kleine hapjes die vooral in de zuidelijke Chinese keuken voorkomen. Ze is gepassioneerd over wat ze doet. Ze geniet ook van films kijken, reizen en geweldige verhalen. Verder heeft ze ruime ervaring in de filmindustrie en het creatieve domein.

Wie is Maria Lam?

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-Noord in de jaren tachtig, toen het gebied nog niet zo hip en happening was. Ik ben de jongste van 6 kinderen (5 meisjes en 1 jongen) opgevoed door een alleenstaande moeder. Je kunt je de chaos voorstellen.

Ik ben altijd al dol geweest op geweldige verhalen en boeken sinds ik klein was. Ik had het geluk en het genoegen veel van mijn tijd in de OBA te hebben doorgebracht, die toen nog aan het Hagendoornplein in een oud klooster was gevestigd. Op 18-jarige leeftijd verliet ik Amsterdam en reisde de wereld rond voor studie en grote avonturen. Ik ging naar het VK, Duitsland, Australië en ook China!

Sinds ik terug ben in Amsterdam, werk ik vooral in de filmindustrie. Film is een van mijn favoriete vormen van verhalen vertellen. Na een tijdje in China te hebben gewoond, heb ik het bi-cultureel zijn volledig omarmd en heb ik de Chinese Maria een stuk beter leren kennen.

Mijn liefde voor Chinese verhalen, de cultuur en het eten resulteerde in het Chinese kook- en verhalenboek Maancake & Jasmijn. Als fotograaf en verteller schreef ik het boek samen met Julie Ng. Julie was verantwoordelijk voor alle recepten in het boek.

210308 bedtijd LR

Op dit moment ben ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven begonnen. Ik werk voor uitgeverij ROSE Stories. Op Internationale Vrouwendag breng ik mijn tweede boek uit, Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes, met 100 fantastische Nederlandse vrouwen. Ik ben zeer enthousiast.

Het is gemaakt door een fantastisch vrouwelijk collectief van 16 schrijvers en 47 illustratoren. Allemaal Nederlanders en rebellen op hun eigen manier.

Wat zijn je favoriete China-gerelateerde boek(en) die in de OBA collectie thuis horen en een bron van inspiratie zijn voor OBA-lezers ?

Maancake & Jasmijn natuurlijk, maar ook The Joy Luck Club van Amy Tan en Zoetzure Smaak van Dromen van Sun Li.

En waarom?

Maancake & Jasmijn vertelt de verhalen van 20 Chinese moeders die vanuit China naar Nederland emigreerden en bevat 100 van hun geheime huisgemaakte Chinese recepten. De recepten zijn authentiek Chinees “comfort food”.

210308 maancake LR

En de verhalen van deze nieuwkomers zijn universeel en herkenbaar voor iedereen die op zoek is naar een grotere en veiligere toekomst. Ze zijn bereid hun thuisland te verlaten in het belang van hun kinderen. De verhalen zijn bitterzoet en soms ook heel grappig. Net als het leven zelf.

De Joy Luck Club was mijn eerste kennismaking met biculturele literatuur. Het was alsof ik het verhaal van mijn eigen familie las. Het was niet zo dramatisch, maar ik deelde veel van de emoties uit het boek als ik mijn eigen leven ervaar tijdens het opgroeien. Dit gevoel van vertrouwdheid werd ook gedeeld door mijn vier zussen en mijn moeder. Ik heb het boek altijd bij me in de buurt. Ik vind het heerlijk om er zo nu en dan doorheen te bladeren.

Zoetzure Smaak van Dromen is geschreven door mijn vriendin Sun Li, en ze is gewoon een heel cool persoon. Ze is niet de 'typische' Nederlands-Chinees die in de Nederlandse samenleving wordt geportretteerd, maar ze is een zeer hardwerkende schrijfster. Ik heb alleen respect voor haar moed voor dit zeer persoonlijke verhaal.

Welke andere gedachten zou je met ons willen delen?

Ik vind China Collection bij OBA een geweldig initiatief. Het is bedoeld om meer authentieke Chinese verhalen naar een veel breder publiek te brengen. Boeken zijn zo belangrijk, vooral op jongere leeftijd, wanneer ze in feite ons venster op de wereld zijn, en waar veel van onze rolmodellen op zijn gebaseerd. Daarom is het belangrijk dat iedereen er toegang toe heeft.

We werken nu hard aan ROSE Stories om kinderboeken te maken die de huidige samenleving nog beter weerspiegelen en vertegenwoordigen. Ik had bijvoorbeeld graag een kinderboek gelezen met een Nederlands-Chinese vrouwelijke superheld - ik zou er helemaal fan van zijn geweest.

In plaats daarvan moest ik werken met een superman. En dat is ook prima. Maar als je het niet kunt zien, kun je het niet zijn. Daarom vind ik dat alle Nederlandse kinderen Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes moeten lezen. Ook jij kunt worden wat je maar wilt zijn.

Nieuwe release op 8 maart 2021: Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes, Rose Stories.

Wil je meer lezen van Floating Feather

CN & NL Lab is een onderzoekend cultureel samenwerkingsplatform voor opkomende kunstenaars en professionals

Volg ons op