ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
A factor

De A-factor

Foto- en filmexpositie De A-Factor (Afasie/Attitude) over jonge mensen met afasie reist langs verschillende vestigingen van OBA Amsterdam. Afasie is een taalstoornis die je kunt krijgen door hersenletsel. Opeens ben je woorden kwijt, kun je geen letter meer lezen of niet meer goed schrijven. Je neemt taal niet meer vanzelf op. Halve zinnen, gezwijg, gezwoeg, “boe!” lezen in plaats van “exit.” Afasie is niet het populairste genre in de stad. Het kost je letterlijk een beroerte om het te krijgen en Amsterdammers die het tot hun schrik blijken te beheersen doen er alles aan om het niet te spreken. Toch klinkt afasie soms prachtig. In Artis wordt de pelikaan “een verleidelijke eend,” in een mailbox lees je “bommen en granaat ik jou zo erg missen.”

Activiteiten

Fotograaf Edwin Kooren heeft zelf afasie en brengt samen met filmmaker Roswitha Eshuis jonge mensen met deze taalconditie in beeld. Expo De A-Factor stelt een indringende vraag: wie ben je zonder taal in deze wereld? Bekijk de foto’s en luister naar de persoonlijke verhalen van jonge mensen zoals Rukiye, Evelien en Joey. Hoe leven zij met minder taal en wat betekent dat voor hen, voor wie zij zijn?

Iedere week staat De A-Factor Fotobooth bij de expositie. Bezoekers kunnen daar gratis hun eigen portret laten maken door een fotograaf met afasie. Ze kunnen zo meer te weten komen over afasie en als zij willen een praatje maken en hun eigen verhaal delen. Want wat blijkt: je minder goed in (een) taal kunnen redden is voor veel meer mensen een probleem.

Collectie

Naast een groeiende collectie van beelddrieluiken die wisselend ten toon worden gesteld is er een kleine, gevarieerde collectie van boeken over leven met afasie.

www.afactor.nl