ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
Large Sadaawi

Afgelopen week is een icoon overleden: Nawel El Saadawi. Ze was een feminist en mensenrechtenactivist, groots in de Arabisch wereld maar ook bij de jongere biculturele Amsterdammers.

Het levensverhaal van Nawal El Saadawi is een boek op zichzelf. Ze werd bedreigd, ontslagen en gevangen gezet, maar altijd bleef zij het debat aangaan over de onderdrukking van de Arabische vrouw. Haar naam verscheen op verschillende dodenlijsten. In 2007 riep sjeik Mohammed Sayyed Tantawi van de prestigieuze Al-Azhar Universiteit een fatwa en de doodstraf over haar uit naar aanleiding van haar toneelstuk God Resigns at the Summit Meeting. Hierna probeerde de Egyptische overheid haar haar nationaliteit af te nemen.

Ze schreef verschillende semi-autobiografieën, waaronder een van haar eerste boeken, Memoires van een vrouwelijke dokter (1958). Nawel El Saadawi heeft 56 boeken, korte verhalen, essays en toneelstukken op haar naam staan, waaronder de wereldberoemde boeken Women at Point Zero (1979) en Memoires uit de vrouwengevangenis (1984).

Nawal El Saadawi is overladen met prijzen en eredoctoraten. Zo ontving ze de Great Minds of the Twentieth Century Award van het American Biographical Institute (2003), de North-South Prize van de Raad van Europa (2014), de Premi Internacional Catalunya (2014) en in 2007 in de VS de African Literature Association Fonlon-Nichols Award.

Zaterdag is ze na een kort ziekbed overleden in het ziekenhuis.

Aanverwante artikelen: