ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
210308 het mannenpaneel

Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart presenteerde HEAR ME het ‘Mannenpaneel’. In dit kunstobject verbinden verschillende mannen zich aan de strijd tegen seksueel geweld. Daarnaast werden ook de ‘Luistersessies’ gelanceerd, korte poëtische video’s waarin actief luisteren wordt onderzocht. Het ‘Mannenpaneel’ en ‘de Luistersessies’ zijn onderdeel van de multimediale kunstexpositie HEAR ME NOW. De presentatie vond plaats tijdens een online bijeenkomst en zal worden gedeeld via socials en opgenomen worden in de expositie die vanaf April door Amsterdam gaat reizen om het gesprek over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag te stimuleren.

Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag

Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag komt voor in alle lagen van de samenleving. Het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria stelde in 2014 dat bijna de helft van alle vrouwen te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. In 9 van de 10 keer is de pleger een man. Toch heerst er nog veel schaamte en taboe om over deze ervaringen te spreken. Vaak wordt de oplossing bij vrouwen zelf gezocht. Ook krijgen slachtoffers te maken victim blaming. Mannen daar en tegen worden onvoldoende op een positieve manier betrokken als onderdeel van de oplosing. HEAR ME NOW wil in dit licht mannen op een positieve manier bij de preventie van seksueel geweld betrekken.

Onlinepresentatie ‘Mannenpaneel’

Tijdens de online lancering van het Mannenpaneel waren er onder andere foto’s en uitspraken van de mannen te zien en te horen. Ook was er een gesprek met de fotografen Hüsne Afsar en Sara Donkers over het maakproces van de exposite. Jens van Tricht, oprichter en directeur van Emancipator, sprak over het betrekken van jongens en mannen bij de preventie van seksueel geweld. Daarnaast waren Stijn en Legien van het fantastische project Samen Helen te gast! Als je aan de slag wilt met de gespreksetiquette of ze nog eens wilt zien dan kan dat hier.

‘De Luistersessies’

Tevens deed HEAR ME een oproep aan iedereen om een goede luisteraar te zijn. Aan de hand van korte poëtische video’s werd ‘actief luisteren’ onderzocht en in beeld gebracht, met als luisteraar onder andere Sinan Can (documentairemaker en journalist), Wanda de Kanter (longarts en activist tegen de tabaksindustrie) en Casper van Well (digital marketeer in de mode-industrie). HEAR ME produceerde enkele korte clips waarin actief luisteren wordt onderzocht en de ontmoeting centraal staat tussen een luisteraar en een vrouw die ervaring heeft met seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. De eerste resultaten hiervan worden ook op 8 maart ook gelanceerd. Vanuit HEAR ME werkten de modellen Chantal Heutink (auteur, spreker en coach) Lucinda Douglas (auteur, ondernemer en coach) en Veerle (danseres, student, peer-educator bij sex matters) hieraan mee.

HEAR ME NOW- de expo

HEAR ME NOW is een samenwerking tussen HEAR ME, Mazi, Emancipator, en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In de expo staan 12 krachtige vrouwen centraal. Hun levensgrote portretten kijken je doordringend aan terwijl je via een QR-code luistert naar hun verhaal. Aanvullend zijn er workshops, evenementen en trainingen voor mannen, vrouwen, jongeren en professionals. Organisaties zijn welkom om met hun eigen achterban de expositie te bezoeken en activiteiten te organiseren.

Meer informatie over het Mannenpaneel.

Naar HEAR ME

210303 hear me footer