ga terug
Alleen beschikbaar in Nederlands
210608 Amsterdam stroomt

Vanaf 27 mei zijn overal in de stad portretten te zien van verschillende Amsterdammers. Thema: migratie. Met een fototentoonstelling, videoportretten en podcasts geeft Amsterdam aandacht aan het onderwerp migratie. Bekende en onbekende Amsterdammers zijn geportretteerd en vertellen hun verhaal. Van 27 mei t/m 23 juni zijn door de hele stad hun portretten te zien. Hun verhalen zijn te bekijken en te beluisteren via www.amsterdamstroomt.nl.

Amsterdam en migratie zijn van oudsher met elkaar verbonden. Migratie verloopt niet altijd soepel en ook dat is van alle tijden. Maar migratie brengt Amsterdam veel en zorgt ervoor dat Amsterdam de dynamische, open, veelkleurige wereldstad is die zij is. Onder de noemer ‘Amsterdam Stroomt’ delen Amsterdammers de komende tijd hun migratieverhaal. Dat kan gaan om migratie van voorouders, migratie uit het buitenland, maar ook migratie binnen het land en zelfs binnen de stad.

Elk stadsdeel eigen thema

Bekende en onbekende Amsterdammers zijn geportretteerd door fotograaf Stacii Samidin en vertellen hun persoonlijke verhaal. De tentoonstelling, georganiseerd door productiehuis Zouka in opdracht van de gemeente Amsterdam, is van 27 mei t/m 23 juni in de open lucht te zien in verschillende stadsdelen, met elk hun eigen thema. Elk portret heeft een eigen QR-code waarmee de bezoeker het bijbehorende verhaal kan ophalen. Ze zijn te bekijken op de website www.amsterdamstroomt.nl en te beluisteren via het speciale podcastkanaal Amsterdam Stroomt. Stadsdeel Zuid heeft speciale video’s laten maken van de verhalen, die ook te zien zijn op de site.

DNA van Amsterdam

Wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit): “Het DNA van Amsterdam wordt gevormd door de talrijke gemeenschappen en culturen die de stad rijk is, met elk hun eigen verhalen. Ze stromen door de aderen van de stad, ze verbinden de wijken en stadsdelen. Door die met elkaar te delen, voelen we ons verbonden. Verschillen worden soms uitvergroot maar eigenlijk is er veel meer wat ons bindt. Deze tentoonstelling laat dat zien.”

Amsterdam Migratiestad

Het project Amsterdam Migratiestad deelt kennis over Amsterdamse migratie en toont het belang aan van migratie voor de ontwikkeling van de stad. De gemeente werkt daarvoor samen met een brede groep partners: kennisinstituten, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, ‘grassroots’ organisaties, scholen en bewoners. De kernpartners zijn OBA, Amsterdam Museum en Stadsarchief.